***

KATAR TANKOG CRIJEVA (ENTERITIS)

Upalno oboljenje tankog crijeva nastupa proljevom, bolom i napetošću u trbuhu. Uz to se javlja gubitak teka, povraćanje s čestim povišenim temperaturama. Najučestaliji uzrok je trovanje hranom, teškim metalima, arsenom ili lijekovima, te zaraza okruženom hranom. Uzrok bolesti može biti prehlada i nezrelo voće.

Liječenje

Sastav čaja (1):


100 g plodova divlje drače

40 g stabljike majčine dušice

30 g listova kadnlje

20 g listova pitome nane

10 g listova pelina planinskog


Pripremanje i primjena čaja:


Trave usitniti i smiješati. U 2 litre prokuhane i ohlađene vode uvečer staviti 15 g mješavine trava i namočiti do jutra. Ujutro kuhati poklopljeno, s time da ključa poklopljeno 1 1/2 minutu. Ohlađen čaj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima popiti svu tekućinu u toku dana. Može se uzimati s hranom bez ikakvih dodataka. U toku liječenja posebnu pažnju posvetiti ishrani. Svako jelo mora biti kuhano, čak se ni svježi kruh ne smije jesti. Umjesto kruha uzima se dvopek (prženi kruh). Potrebno je jesti što više kuhanoga divljeg voća i divljeg zelja. Boraviti u prostorijama umjerene topline u toploj odjeći. Odbaciti alkohol, kafu i sve konzervirane prerađevine. Bolest se liječi relativno malo vremena — traje otprilike do 15 dana

Sastav čaja (2):


20 g listova pelina planinskoga

20 g listova vinove loze

20 g kore i iglica ariša

20 g stucane bobe borovnice

20 g korijena iđirota

20 g listova i cvjetova kantarije muške

20 g cvjetova lipe

20 g listova i cvjetova kunice

20 g stabljike bijele gorcice

20 g žila koprive 20 g odoljena


Pripremanje i primjena čaja:


Trave jako usitniti i smiješati. U 1 1/2 litru vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro kuhati, da ključa poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno i hladan čaj preliti u bocu te zaslađen medom piti dnevno 8 do 10 dcl. Osim toga, u toku dana s hranom uzimati 6 supenih kašika maslinova ulja.

Sastav čaja (3):


20 g listova crnog ribiza

20 g listova šumske jagode

20 g listova pitome nane

20 g korijena srčanika

20 g žila lincure

20 g konjogriza

20 g listova i cvjetova lanilista

20 g cvjetova lipe

20 g hrastove kore

20 g listova dunje

20 g listova borovnice

20 g stucane pasje ruže


Pripremanje i primjena čaja:


Postupak je isti kao kod drugoga lijeka, s time da se u ishrani koristi više divljeg zelja: kuke (šparoge), štira, lobode, zatim tikvu pripremljenu s crvenim i bijelim lukom

Sastav čaja (4):


20 g stucane smrekove cme bobe

20 g listova pelina

20 g stucanoga kima

20 g listova peršuna

20 g stabljike gorčice

20 g listova i cvjetova kunice

20 g zečjeg tma (i žila)

20 g listova i cvjetova podbijela

20 g stabljike pirevine (puzavi dio)

20 g samljevenoga ploda pasje ruže

20 g stabljike dobričice

20 g cvjetova zovine

20 g cvjetova i listova kantarije muške


Pripremanje i primjena čaja:


Postupak je isti kao u liječenju drugim i trećim čajem, s time da se upotrebljava što više crveni i bijeli luk te zelje.


Zdrave trave
YOUTUBE: zDRAVE TRAVE 🌿🌸 Da biste znali kada je izašao novi video kliknite na zvonce 🔔 desno i subscribirajte se ( PRETPLATITE SE ) na kanal !!! 🌸 🌿 YOUTUBE: https://www.youtube.com/@zdravetrave NAPOMENA: Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovom kanalu nije zamjena za informisani medicinski savjet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje prije nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom! „Više vrijedi lijek koji održava zdravlje, nego onaj koji istjeruje bolest.“ 🌸 Zavirite u mirisne pupoljke Vašeg zdravlja 🌸 HVALA ŠTO ME PRATITE !

Komentariši